notfall

U kunt ons te allen tijde bereiken onder

Tel. +49 5922 74-0
Fax +49 5922 74-743172

info@fk-bentheim.de

Overige contactgegevens
Patiëntenopname/bezettingsmanagement

Herstel van uw prestatievermogen

Doel van het revalidatieprogramma is herstel van verloren gegane functies bij onze patiënten. In nauw overleg met de verwijzende ziekenhuizen, artsen, verzekeraars en beroepsverenigingen verzorgen wij een deskundige postoperatieve nabehandeling.

De behandeling wordt samen met het Trainingstherapiecentrum en de badinrichting van de Fachklinik gegeven Wij passen fysische therapievormen, osteologie, chirotherapie, neurotherapie, sportgeneeskunde en medische trainingstherapie toe. Daarnaast biedt de kliniek een speciale pijntherapie aan in de vorm van het Bentheimer rugprogramma.

Wij streven ernaar dat onze patiënten hun werk weer kunnen uitoefenen. Daartoe dienen onder meer de op beroepsuitoefening gerichte medische revalidatieprogramma's en revalidatie van het spier-/skeletstelsel, afgestemd op de situatie op de werkplek. Onze therapeutische programma's op het gebied van sociale en revalidatiegeneeskunde maken het mogelijk dat onze patiënten weer hun dagelijkse leven in hun eigen sociale omgeving kunnen oppakken.

Aan het einde van het revalidatietraject bespreken wij met patiënten die weer werken de sociaalmedische beoordeling van het prestatievermogen. Daarbij wordt duidelijk gemaakt in hoeverre door de aandoening veroorzaakte functionele beperkingen de belastbaarheid in de werksituatie beïnvloeden. We laten zien welke strategieën in de werksituatie toegepast kunnen worden en gaan na of speciale maatregelen noodzakelijk zijn om het beroep weer te kunnen uitoefenen of revalidatienazorg verleend moet worden. (Bijvoorbeeld IRENA of T-RENA) Bij patiënten die niet meer werkzaam zijn gaan wij na of zij zich thuis zelfstandig kunnen verzorgen en of begeleiding noodzakelijk is.

Het team orthopedie

Wij maken uw rug sterker.

Ons team zal u tijdens uw revalidatie met grote betrokkenheid ondersteunen en adviseren. Op de afdeling orthopedie staan, naast het artsenteam, hoog gekwalificeerde fysiotherapeuten, ergotherapeuten, klinisch psychologen en sociaal werkers voor u klaar. Ons verplegend personeel beschikt over speciale kwalificaties op onder andere het gebied van wondmanagement.

De leiding van onze afdeling orthopedie

L:eidinggevend arts en medisch directeur

Dr. med. Simone Sörries

Orthopädin, Unfallchirurgin, Rheumatologin

Zusatzqualifikation: Rehabilitations-, Sozial- und Sportmedizin, Chirotherapie, ­Osteologie, Röntgendiagnostik – fachgebunden – im Gebiet ­Chirurgie (Skelett), Physikalische Therapie und Balneologie

Senior artsen

Philipp Klein © Nikolai Wolff

Philipp Klein

Funktionsoberarzt

Facharzt für Allgemeinmedizin, Rettungsmedizin, Verkehrsmedizinische Begutachtung

Dr. med. Carolin Bednarzik M.A.

Fachärztin für Orthopädie/Unfallchirurgie sowie Allgemeinmedizin, Manuelle Medizin/Chirotherapie und Palliativmedizin.

Indicaties voor orthopedie

Op de afdeling orthopedie worden alle aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat behandeld.

Orthopedische behandeling © Nikolai Wolff

Wij bieden therapieën voor een groot aantal aandoeningen aan. De behandeling vindt plaats nadat een precieze diagnose heeft plaatsgevonden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid van revalidatie voor kinderen met een orthopedisch bepaalde fysieke beperking.

Behandelindicaties bij orthopedische/ongevallenrevalidatie

Een endoprothese is een kunstgewricht, dat kan worden gebruikt om een ander, natuurlijk gewricht in het menselijk lichaam te vervangen. Wij behandelen patiënten na endoprothesen van heup-, knie-, schouder-, elleboog-, pols-, vinger- en enkelgewrichten.

Chirurgische behandelingen van de gewrichten zijn bedoeld om de mobiliteit van de gewrichten te herstellen, de pijn zoveel mogelijk weg te nemen en de gewrichtsdestructie te stoppen. De meest voorkomende ingrepen omvatten reconstructieve chirurgie, die in de meeste gevallen arthroscopisch (kijkoperatie gewrichten) wordt uitgevoerd. Dit omvat gewrichtsoppervlaktecorrectie, waarbij de oorspronkelijke belastingsoppervlakken worden hersteld, en gewrichtsresectie, waarbij beschadigde of versleten delen van het gewricht indien mogelijk worden vervangen door lichaamseigen materiaal, of botoppervlakken opnieuw worden gevormd.

  • Carpaaltunnelsyndroom
  • Aan de elleboog (ulnaris sulcus syndroom)
  • Aan de pols (loge de Guyon syndroom)
  • Ganglion (slijmcyste)
  • Triggervinger
  • Rhizarthrose (artrose van de duimbasis)
  • Contractuur van Dupuytren
  • Misvormingen van de vingers, bijv. zwanenhals- en knoopsgatmisvorming
  • CRPS (ziekte van Sudeck) na chirurgische ingreep

Als gevolg van een ongeval ontstaat er vaak, door immobilisatie met verband, gips of operatie, afbraak van de musculatuur en stijfheid in gewrichten, alsmede verkleving van peesdelen. Dit kan leiden tot beperkingen in mobiliteit en functioneren. Het leidt vaak tot secundaire klachten, omdat andere delen van het lichaam aan overbelasting worden blootgesteld. Klachten kunnen jaren na een ongeval nog bestaan en merkbaar zijn, vooral bij rest- of gevolgschade na het ongeval.

  • Kwaadaardige tumoren in de botten, het beenmerg, de gewrichten en het kraakbeen (botsarcomen)
  • Kwaadaardige tumoren in bindweefsel, spieren of vetweefsel (wekedelensarcomen)
  • Botmetastasen (uitzaaiingen)
  • Goedaardige tumoren in de botten, het beenmerg, de gewrichten en het kraakbeen, alsook in het bindweefsel, de spieren of het vetweefsel.

Een amputatie is het verwijderen van een lichaamsdeel - meestal arm of been - als de schade zo ernstig is, dat herstel niet mogelijk is en het laten zitten van het lichaamsdeel levensbedreigend zou zijn voor de getroffen persoon.

Tot de nazorg hoort niet alleen de best mogelijke wond- en prothesezorg, maar ook een nauwe samenwerking tussen verschillende beroepsgroepen, zoals artsen, fysiotherapeuten, orthopedisch technici, ergotherapeuten, pijntherapeuten en psychotherapeuten. Alleen op deze manier kunnen de behoeften van de betrokkene worden herkend en specifiek worden aangepakt. Dit is meestal makkelijker binnen het revalidatieproces.

© JohnnyGreig
  • Tussenwervelschijf chirurgie
  • Operaties bij wervelkanaalstenose
  • Scoliose operatie
  • Stabilisatie van de wervelkolom in geval van wervelfracturen (spondylodese, kyphoplastie)

Degeneratieve ziekten van de wervelkolom zijn "slijtageziekten", veroorzaakt door ouderdom en/of overbelasting en omvatten in wezen de volgende ziektebeelden:

  • Hernia
  • Wervelkanaalstenose
  • Spondylolisthesis (verschoven wervels met/zonder tekenen van instabiliteit)
  • Facetgewrichtsartrose

Onder degeneratieve gewrichtsziekten worden de tekenen van slijtage van het gewrichtskraakbeen verstaan, die ook wel gewrichtsslijtage of artrose genoemd worden. Alle gewrichten kunnen door dergelijke artritische veranderingen worden aangetast. Een degeneratieve gewrichtsaandoening kan primair en secundair optreden.

Anders dan bij acute pijn, is de oorzaak van chronische pijn meestal niet meer duidelijk aan te wijzen. Onder het chronisch pijnsyndroom wordt pijn verstaan, die gedurende drie tot zes maanden aanwezig is, of steeds terugkomt en die de patiënt fysiek, psychisch en sociaal beïnvloedt.

  • Psychogene pijn
  • Neuropathische pijn
  • Nociceptieve pijn
  • Myofasciaal pijnsyndroom

Osteoporose treedt op als het lichaam niet genoeg botmassa heeft opgebouwd of als het deze te snel afbreekt. Dan kunnen botten zelfs bij de geringste belasting breken. Osteoporose kan ook optreden als gevolg van een andere ziekte (secundaire osteoporose). In principe is osteoporose op dit moment nog steeds niet volledig te genezen. Het is alleen mogelijk om de progressie ervan te vertragen, met een effectieve behandeling.

© Nikolai Wolff

Medische revalidatie voor kinderen en adolescenten kan specifiek helpen om chronische aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat te verlichten, nevenschade te voorkomen en de school- en opleidingsprestaties te verbeteren. Hierdoor wordt de levenskwaliteit van de jonge patiënten duurzaam verbeterd.

Het is voor ouders mogelijk om hun kinderen tijdens de revalidatie in de Gespecialiseerde Kliniek Bad Bentheim te begeleiden. Hierdoor kan een kinderrevalidatie op verschillende manieren plaatsvinden.

Met onze prestatiediagnostiek ondersteunen wij recreatieve en professionele sporters om hun training te verbeteren en hun doelen te bereiken. Bij de spiro-ergometrie worden de prestaties van het hart, de bloedsomloop, de ademhaling en het metabolisme geanalyseerd. Op basis van de verkregen gegevens bepalen we hoe u uw training en voeding kunt optimaliseren.

Wie een nieuwe sport begint, of na een lange onderbreking weer gaat sporten, krijgt via een sportmedisch onderzoek gefundeerde aanbevelingen over het individuele inspanningsniveau. Bovendien vermindert een check de gezondheidsrisico's voor nieuwkomers en herintreders.

De beste behandeling bij botbreuken

Model van de voetbeenderen © Nikolai Wolff

Als bij breuken ook zachte weefsels beschadigd zijn, is de behandeling vaak een stuk moeilijker. Het Expert-project is erop gericht om in dergelijke complexe gevallen complicaties te verminderen en de kans op herstel te bevorderen.

De gespecialiseerde kliniek is een van de drie revalidatieklinieken die onderdeel uitmaken van het telegeneeskundig forum van de Universiteit van Münster. De behandelend artsen op onze afdeling orthopedie kunnen daardoor snel beschikken over second opinions en interdisciplinaire therapieaanbevelingen voor hun patiënten. Met het Expert-project krijgen de artsen toegang tot de expertise van de top van de universitaire geneeskunde. Met name patiënten met gecompliceerde verwondingen of complicaties hebben hier baat bij.

Het Expert-project is een aanvulling op de zorg voor zwaargewonde patiënten van het Trauma Netwerk, waarbij de gespecialiseerde kliniek eveneens betrokken is. Dit initiatief van de Duitse Vereniging voor Traumachirurgie zorgt ervoor, dat patiënten zo snel mogelijk in een voor hen geschikte kliniek terechtkomen.

Contact

Wij zijn er voor u - neemt u gewoon contact met ons op!

Kliniek voor Orthopedie

Dr. med. Simone Sörries

Orthopede, traumatologe, reumatologe

Secretariaat

Openingstijden

Ma t/m vr 8:00–16:00 uur